\

Kiełbaska na gorąco z cebulą

Kiełbasa z cebulą to jedno z najbardziej powszechnych i lubianych połączeń smakowych. Danie takie jest przede wszystkim bardzo syte. Jeśli kiełbasa jest dobrej jakości, to wystarczy choćby jedna, aby zjeść pełny i bardzo syty posiłek. Istnieje duży wybór jeśli chodzi o dodatki do tego dania. Kiełbasa będzie świetnie pasować do ziemniaków czy frytek oraz do przeróżnych sałatek (od jarzynowej po grecką), surówek i sosów. Mile widziane są także musztarda, keczup, chrzan. Wiele osób do kiełbasy podaje także pomidory, ogórki kiszone oraz pieczywo. Wszystko zależy właściwie tylko i wyłącznie od tego, co lubimy, jakie zestawienia i połączenia smaków nam najbardziej odpowiadają.

Przepis na kiełbasę na gorąca z cebulą

Składniki

– 2 śląskie kiełbasy (lub więcej – w zależności od ilości osób i ich apetytu),

– 3 duże cebule,

– posiekana natka pietruszka,

– 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku,

– sól, pieprz kolorowy,

– olej do smażenia.

Przepis:

Kiełbasę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać jej skórkę i wetrzeć w nią pół łyżeczki papryki czerwonej, następnie dodać pieprzu i odstawić.

Obrać cebulę (warto pamiętać, że obierając cebulę pod bieżącą zimną wodą, unikniemy nieprzyjemnego łzawienia i pieczenia oczu). Pokroić cebulę w grubsze krążki. Na patelni rozgrzać troszkę oleju i wrzucić cebulę. Posoliłam, dodać pieprzu, resztę papryki słodkiej czerwonej oraz posiekaną natkę. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając Gdy wszystko będzie gotowe, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Na tej samej patelni usmażyć kiełbaski z obu stron.

Kiełbasa z cebulą to jedno z popularnych dań grillowych. Wystarczy kiełbasę i cebulą razem grillować, najlepiej na tacce aluminiowej, aby zapachy i aromaty wzajemnie się przeniknęły. Co więcej, potrawa taka jest bardzo syta. Cebula będzie pasować do wielu rodzajów kiełbasy: wieprzowej, wołowej czy też kiełbasy z dziczyzny. Warto zadbać o to, aby kiełbasa do tego dania nie była ani zbyt tłusta, ani chuda. Kiełbasa z cebulą to ekspresowe danie obiadowe.

Kiełbasa duszona lub smażona na cebuli przybiera nieco innego aromatu. Jako że cebula jest bardzo wyrazista w smaku, w połączeniu z dobrą kiełbasą, daje smaczne zestawienie. Warto szukać kiełbas smakowych, które są zazwyczaj dostępne w dobrych sklepach mięsnych. Cebula w połączeniu z kiełbasą chrzanową czy jałowcową daje niepowtarzalny aromat. Wśród przypraw dodawanych do tej potrawy można także wymienić tymianek, zioła prowansalskie, przyprawy do grilla, maggi, ziele angielskie. Można także zastosować różnego rodzaju marynaty. Do kiełbasy z pewnością będzie pasować marynata z wina lub piwna.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--kiebasa-pjb-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367